Τμήμα Ιατρικής
Πανεπιστημίου Πατρών
>Πανεπιστημίου Πατρών
HQA
Προσωπικό - Χαροκόπος Ν.

Χαροκόπος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής

Χαροκόπος Νικόλαος

Τομέας: Χειρουργικός

Κλινική/Εργαστήριο: Κλινική Καρδιοθωρακοχειρουργικής

Γνωστικό Αντικείμενο: ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ερευνητικοί Τομείς Ενδιαφέροντος: Χειρουργική Αορτής - Επιδιόρθωση Καρδιακών Βαλβίδων

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, 2ος όροφος, ΡΙΟ 26504 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΚΑΡΔΙΟΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

2613 603992 Official site ΚΛΙΝΙΚΗΣ: www.openheart.gr nc.7@hotmail.com charn@upatras.gr

Ώρες υποδοχής Φοιτητών

ΔΕ 09:00-10:00, ΤΕ 09:00-10:00, ΠΑ 09:00-10:00

Ανάκτηση Βιογραφικού Σημειώματος

Περίληψη Βιογραφικού Σημειώματος

Γεννήθηκα στη Χίο το Μάιο του 1963. Είμαι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ξεκίνησα τις βασικές μου σπουδές στη Χίο και τελείωσα τις γυμνασιακές μου στην Αθήνα. Τον Οκτώβριο του ιδίου χρόνου εγγράφηκα - μετά από Πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις - στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Τον Ιούνιο του 1988 αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή με βαθμό «Λίαν Καλώς».

Από τον Αύγουστο 1988 έως και τον Αύγουστο 1991 ειδικεύτηκα στη Γενική Χειρουργική στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης. Το Μάρτιο του 1992 αναγορεύτηκα Διδάκτορας του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ.

Το Μάρτιο του 1992, ξεκίνησα την ειδικότητα της Χειρουργικής Θώρακος-Καρδιάς στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών. Στη θέση αυτή εργάστηκα μέχρι το Νοέμβριο του 1993, όταν - αναζητώντας την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση μου-  αποφάσισα να διακόψω την ειδικότητα στην Ελλάδα και να τη συνεχίσω στο εξωτερικό.

Πριν αναχωρήσω για το εξωτερικό, υπηρέτησα την υποχρεωτική στρατιωτική μου θητεία, στο 406 ΓΣΝ Ιωαννίνων και στο 401 ΓΣΝ Αθηνών, ως οπλίτης Ιατρός (1994).

Το Φεβρουάριο 1995, ξεκίνησα την εκπαίδευση μου στη Χειρουργική Θώρακος-Καρδιάς στην Αγγλία, εργαζόμενος στα Νοσοκομεία St Thomas’ Hospital του Λονδίνου, Royal Infirmary Hospital στο Stoke-on-Trend και Cardiothoracic Centre του Liverpool (CTC) έως και τον Αύγουστο του 1997. Έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητος, πέρασα επιτυχώς τις εξετάσεις ειδικότητας το Δεκέμβρη του 1997, στην Ελλάδα. Αναγνώρισα τον τίτλο της ειδικότητάς μου στην Αγγλία τον Ιούνιο του 1998.

Στις αρχές του 1999, επέστρεψα στην Αγγλία, όπου εργάστηκα σε μεγάλα Καρδιοχειρουργικά κέντρα όπως το Royal Infirmary Hospital στο Stoke-on-Trend, το Derriford Hospital στο Plymouth και το Μεταμοσχευτικό τμήμα του Cardiothoracic Surgery Dept  στο St George’s Hospital στο Λονδίνο, που απετέλεσε και τον κεντρικό άξονα της μετεκπαίδευσής μου στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Έχοντας σαφή προσανατολισμό για την άσκηση της Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς στα πλαίσια του Πανεπιστημιακού ή του Δημόσιου τομέα,  στόχος μου ήταν -από τότε- να εργαστώ στην Ελλάδα και να προσφέρω τις γνώσεις και την αποκτηθείσα εμπειρία μου προς το κοινό όφελος. Αυτό υλοποιήθηκε κατά τον καλύτερο τρόπο όταν το Μάρτιο του 2000 εκλέχτηκα Λέκτορας του Ιατρικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΑΠΘ (ΦΕΚ 143/14-7-2000) με γνωστικό αντικείμενο «Χειρουργική Θώρακος και Καρδιάς». Ανέλαβα τα καθήκοντα μου τον Ιούλιο του 2000, και με απόφαση του Χειρουργικού Τομέα του Τμήματος Ιατρικής, εντάχτηκα στη Χειρουργική Κλινική Θώρακος Καρδιάς και Μεγάλων Αγγείων. Το Δεκέμβριο  του 2005 εκλέχτηκα Επίκουρος Καθηγητής  του Ιατρικού τμήματος του ΑΠΘ (ΦΕΚ 238/11-8-2006) με γνωστικό αντικείμενο «Χειρουργική Θώρακος και Καρδιάς» - μετά από προκήρυξη της εξέλιξης της θέσεώς μου.

Υπηρετώντας από τις θέσεις αυτές στο ΑΠΘ επί 9 έτη, είχα την ευκαιρία να ασκήσω αυτόνομο χειρουργικό έργο που εκτείνονταν σε όλο το φάσμα της μοντέρνας Καρδιοχειρουργικής των ενηλίκων (πλην των μεταμοσχεύσεων), καθώς και της τρέχουσας Θωρακοχειρουργικής.

Από το Φεβρουάριο 2007 έως  το Μάιο του 2007 - με επίσημη εκπαιδευτική άδεια από το ΑΠΘ-  συμμετείχα στις κλινικές δραστηριότητες της Καρδιοχειρουργικής κλινικής St Luc, Brussels Belgium  κάτω από την εποπτεία του καθηγητή  Prof G El Khoury, ο οποίος χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για τη δουλειά του στην επιδιόρθωση των καρδιακών βαλβίδων και ιδιαίτερα στη χειρουργική της Αορτής.

Τον Οκτώβριο 2009 παραιτήθηκα από το ΑΠΘ και συνέχισα την άσκηση της Καρδιοχειρουργικής στον Ιδιωτικό Τομέα στην Αθήνα,  πλαισιωμένος από αυτόνομη Ιατρική Ομάδα (ΙΑΣΩ GENERAL και ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ Αθηνών).

Τον Ιούλιο 2013, αποφάσισα την επάνοδό μου στην Αγγλία - διακόπτοντας την εργασία μου στον Ιδιωτικό Τομέα – μετά από λήψη μόνιμης θέσης Consultant Cardiac Surgeon (Διευθυντή) στο Essex Cardiothoracic Centre.

To Essex Cardiothoracic Centre, είναι ένα σύγχρονο κέντρο Χειρουργικής Θώρακος και Καρδιάς, το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 2007, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο τετραόροφο κτίριο 14.000m2. Διοικητικά ανήκει στο Basildon and Thurrock University Hospital, το οποίο είναι Partner του University of Central London (UCL). Είναι χωροταξικά ανεξάρτητο και προσφέρει τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας σε καρδιοχειρουργικούς, θωρακοχειρουργικούς και καρδιολογικούς ασθενείς, οι οποίοι παραπέμπονται από όλη τη Νότιο-Ανατολική Αγγλία.  Είναι σε ετοιμότητα εφημερίας για καρδιοχειρουργικά, θωρακοχειρουργικά και καρδιολογικά περιστατικά  24ωρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.  Διαθέτει τη δική του ανεξάρτητη διαγνωστική  μονάδα απεικόνισης  με MRI scanner και 64-slice CT scanner. Υποστηρίζεται από  καρδιολογική μονάδα που αποτελείται από 4 αίθουσες επεμβατικής καρδιολογίας, Μονάδα Εντατικής Φροντίδας, με 8 κλίνες, καθώς και κλινική νοσηλείας  32 κλινών, στελεχωμένη από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό και η οποία προσφέρει 24/7 υπηρεσίες πρωτογενούς αγγειοπλαστικής.

Πέραν του προγράμματος των συνηθισμένων επεμβάσεων ενηλίκων, τρέχουν πρωτοποριακά σύγχρονα προγράμματα, όπως αυτό της ελάχιστα επεμβατικής καρδιοχειρουργικής (mini opcab, mini mitral surgery, mini aortic surgery), το πρόγραμμα ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής (VATS resections), το πρόγραμμα TAVIs (transfemoral και transapical approach), που τρέχει σε συνεργασία με την καρδιολογική κλινική, καθώς επίσης και το πρόγραμμα υβριδικής  αντιμετώπισης των παθήσεων της αορτής, που τρέχει σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική κλινική.

Οι υπηρεσίες αιχμής που προσφέρει το Essex Cardiothoracic Centre, μου έδωσαν τη δυνατότητα δημιουργίας  ενός μεγάλου ερευνητικού portofolio συμμετέχοντας σε πολλές national (UK) και international trials.Θεωρώ εξαιρετική τιμή και αναγνώριση την θέση εργασίας μου στο κέντρο αυτό.

 

Ευκαιρία μόνιμου πλέον επαναπατρισμού μου στην Ελλάδα υπήρξε η παμψηφεί εκλογή μου στη θέση του Αν.Καθηγητή και  Διευθυντή της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής   του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.   Επέστρεψα στον τόπο μου, με την ισχυρή βούληση να αξιοποιήσω την πολυετή αποκτηθείσα εμπειρία μου στα κέντρα του εξωτερικού, και να ιδρύσω  μια πρότυπη μονάδα Καρδιοχειρουργικής στην Πάτρα, προς ανακούφιση όλων των καρδιοχειρουργικών ασθενών που θέλουν να χειρουργηθούν στον τόπο τους  υπό άριστες συνθήκες.

 

Προπτυχιακά Μαθήματα