ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
Εξάμηνο Ε (Υποχρεωτικό)
Ώρες Διδασκαλίας Διδασκαλία 3 ώρες, Εργαστήριο 2 ώρες, Φροντιστήριο 0 ώρες, Κλινική 0 ώρες (την εβδομάδα)
Δ.Ε.Π.
- Κυπραίος Κυριάκος (Καθηγητής)
- Τσοπάνογλου Νικόλαος (Καθηγητής)
- Παναγιωτακόπουλος Γεώργιος (Αναπληρωτής Καθηγητής)
Γενική Περιγραφή
Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίον δράσεις φαρμάκων σε επί μέρους θέσεις ολοκληρώνονται στα όργανα και οργανικά συστήματα. Ειδικώτερα επιδιώκεται να αναδειχθεί ότι οι τελικές δράσεις των φαρμάκων στα όργανα είναι συνισταμένη άμεσων φαρμακολογικών δράσεων και αντιρροπιστικών μηχανισμών (νευρικών και ορμονικών) που κινητοποιούνται για να αποκαταστήσουν την φαρμακολογικά διαταρασσόμενη ομοιοστασία. Ακόμη ότι η σύγκλιση διαφορετικών θέσεων δράσης φαρμάκων στο ίδιο όργανο ή λειτουργικό σύστημα συνεπάγεται την δυνατότητα να επιτυγχάνεται συγκεκριμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα είτε με χρησιμοποίηση εναλλακτικών φαρμακολογικών παρεμβάσεων ή με ενεργοποίηση αθροιστικών/συνεργικών δράσεων μεταξύ διαφόρων φαρμάκων. Και να κατανοείται, με βάση τα πιο πάνω, πως θεραπευτικές ενότητες φαρμάκων απαρτίζονται από φάρμακα με σαφώς διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης. Τέλος, να αναδειχθεί ότι η αποκλίνουσα κατανομή της ίδιας θέσης δράσης φαρμάκου σε διάφορα όργανα έχει σαν συνέπεια να προκύπτουν ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την εφαρμογή του φαρμάκου.
- Φαρμακολογία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος: Νευροδιαβιβαστικά συστήματα στο ΚΝΣ σαν στόχοι φαρμακολογικών παρεμβάσεων. Αλληλεπίδραση νευροδιαβιβαστικών συστημάτων - Φαρμακολογία νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (νόσος Parkinson, νόσος Huntington, νόσος Alzheimer, πλαγία μυατροφική σκλήρυνση). Αγχολυτικά και υπνωτικά. Αντικαθλιπτικά. Αντιεπιληπτικά και κεντρικώς δρώντα μυοχαλαρωτικά. Διεγερτικά του ΚΝΣ και ψυχωσεομιμητικά. Οπιοειδή αναλγητικά. Εθισμός, εξάρτηση και κατάχρηση φαρμάκων. Γενικά αναισθητικά. Τοπικά αναισθητικά.
- Φάρμακα του Καρδιαγγειακού Συστήματος: Αντιϋπερτασικά. Φαρμακολογική θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Αντιαρρυθμικά. Φάρμακα κατά της μυοκαρδιακής ισχαιμίας. Αντιπηκτικά. Διουρητικά και φάρμακα που τροποποιούν το pH των ούρων. Αντιϋπερλιπιδαιμικά.
- Φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος: Βρογχοδιασταλτικά. Αντιβηχικά. Αποχρεμπτικά.
- Φάρμακα του Γαστρεντερικού Συστήματος: Φάρμακα που αναστέλλουν την γαστρική έκκριση. Κυτταροπροστατευτικά του γαστρικού βλεννογόνου. Φάρμακα που τροποποιούν την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα (αντιδιαρροϊκά, καθαρκτικά κα). Εμετικά-αντιεμετικά. Φάρμακα για την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
- Φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμό και τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων: Οι ορμόνες ως φάρμακα. Φαρμακολογία του υποθαλάμου, πρόσθιου και οπίσθιου λοβού της υπόφυσης. Φάρμακα για νοσήματα του θυρεοειδούς (αντιθυρεοειδικά, ορμόνες θυρεοειδούς). Αντιδιαβητικά. Φάρμακα που επηρεάζουν την ασβέστωση των οστών και την ομοιοστασία του ασβεστίου (καλσιτονίνη, παραθορμόνη, βιταμίνη D, διφωσφονικά). Φλοιοεπινεφριδιακά στεροειδή ως φάρμακα. Γεννητικές όρμόνες (θεραπείες υποκατάστασης, αντισυλληπτικά, εκτρωτικά, αντι-ανδρογόνα και αντιοιστρογόνα ως αντικαρκινικά). Αιμοποιητικοί αυξητικοί παράγοντες και βιταμίνες ως φάρμακα. Φάρμακα κατά της υπερουριχαιμίας.
- Χημειοθεραπευτικά Φάρμακα: Μοριακή βάση της χημειοθεραπείας.
- Αντιβακτηριακά: Ανταγωνιστές του φολλικού οξέος (σουλφοναμίδες, τριμεθοπρίμη). β-λακτάμες (πενικιλλίνες, κεφαλοσπορίνες, καρβαπενέμη και μονοβακτάμη). Αναστολείς της πρωτεϊνικής σύνθεσης (αμινογλυκοσίδες, μακρολίδες, τετρακυκλίνες, χλωραμφενικόλη κα). Αντιμικροβιακά που προσβάλλουν την τοποϊσομεράση ΙΙ (φλουοροκινολόνες). Ποικίλα αντιβακτηριακά. Χημειοθεραπεία ειδικών λοιμώξεων (αντιφυματικά κα. Αντιμυκητιασικά. Ανθελονοσιακά, ανθελμινθικά. Χημειοθεραπευτικά των ιώσεων. Αντικαρκινικά χημειοθεραπευτικά (αλκυλιωτικοί παράγοντες, αντιμεταβολίτες, κυτταροτοξικά αντιβιοτικά, φυτικά παράγωγα, ορμονικά αντικαρκινικά).
- Ανοσοτροποποιητικά. Τοξικολογία και θεραπεία συνηθισμένων δηλητηριάσεων.