Οικογενειακή Ιατρική - Υπό ίδρυση
Τμήματα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας της Κύπρου
Σκοπός
Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας σε συνεργασία με την Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος έχει εναρμονίσει την Πολιτική Ποιότητας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών (ΠΜΣ), με την Πολιτική Ποιότητας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όραμα / Αποστολή του Τμήματος Ιατρικής
Η εκπαίδευση στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών έχει ως σκοπό την άρτια κατάρτιση, επιστημονική και ηθική, των λειτουργών υγείας βασισμένη στη διαχρονική Ιπποκράτεια θεώρηση του σεβασμού του ασθενή, o οποίος αποτελεί τον τελικό αποδέκτη της ποιότητας της Ιατρικής εκπαίδευσης. Το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών φιλοδοξεί να μεταδώσει στο φοιτητή, πάνω απ’ όλα, τις ηθικές εκείνες αξίες που διέπουν την εξάσκηση του ιατρικού λειτουργήματος, και να του εξασφαλίσει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις ώστε να ανταποκριθεί στο σύγχρονο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον της Ιατρικής Επιστήμης. Παράλληλα, ο σκοπός της είναι να εμφυτεύσει την ακαδημαϊκή νοοτροπία και να δώσει τη δυνατότητα, σε όποιον θέλει, να αποκτήσει τις γνώσεις που θα του χρειαστούν για να μπει στο χώρο της Ακαδημαϊκής Ιατρικής ως ερευνητής και δάσκαλος.
Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Ιατρικής Πατρών και Λευκωσίας είναι:
η εξειδίκευση σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και επαγγελματικών πεδίων της Οικογενειακής Ιατρικής. Το ΔΠΜΣ αποσκοπεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου εξειδίκευση στους φοιτητές αναφορικά με ακαδημαϊκές γνώσεις και επαγγελματικές δεξιότητες που συνδέουν την επιστημονική θεωρία με την εμπειρική έρευνα και πράξη στον τομέα της Οικογενειακής Ιατρικής και της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης εν γένει. Οι συνεχείς και ριζικές αλλαγές στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της οικονομίας και της κοινωνίας καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την ενημέρωση και σταδιακή βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ατόμων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. Εξάλλου, στη σύγχρονη "κοινωνία της γνώσης", θεωρείται αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο ρόλος της Δια Βίου Εκπαίδευσης θα εξακολουθήσει να ενισχύεται και να καθορίζει όλο και περισσότερο την κατάρτιση και την επαγγελματική σταδιοδρομία.
Οι στρατηγικοί στόχοι του ΔΠΜΣ, συνδέονται με τους αντίστοιχους του Ιδρύματος και περιλαμβάνουν:
- Παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με έμφαση στη φοιτητοκεντρική μάθηση, τη διαρκή αναβάθμιση του ΠΜΣ μέσω της θεσμοθετημένης διαδικασίας ετήσιας αναθεώρησης του ΠΜΣ και την επικαιροποίηση και τυποποίηση των ακαδημαϊκών λειτουργιών και εστίαση στα Μαθησιακά Αποτελέσματα.
Το ΔΠΜΣ στοχεύει στην παροχή γνώσεων καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ώστε οι απόφοιτοι του ΔΜΠΣ στο πεδίο της Οικογενειακής Ιατρικής, μετά την ολοκλήρωση της φοίτησής τους σε αυτό να έχουν διευρύνει την εμπειρία και την επιστημονική τους γνώση σε θέματα σχετικά με: α) την επαγγελματική συμβουλευτική, β) την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης (προαγωγή υγείας) γ) το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Επομένως, με την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών τους σπουδών, οι φοιτητές θα πρέπει να είναι σε θέση: α) να κατέχουν σφαιρικά τις γνώσεις που απαιτεί το συγκεκριμένο διεπιστημονικό πεδίο, β) να έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη, η οποία σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση θα βοηθήσει στην προσέγγιση θεμάτων πρόληψης, συμβουλευτικής και θεραπείας σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης γ) να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές (τρίτο κύκλο σπουδών) διαθέτοντας πλέον σημαντικά εφόδια.
- Βελτίωση της σύνδεσης με την αγορά εργασίας, τους επιστημονικούς φορείς και τους αποφοίτους του Τμήματος.
- Παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου με βάση τις διεθνείς εξελίξεις μέσω της προώθησης των ερευνητικών συνεργασιών και αξιοποίηση και διάθεση των αποτελεσμάτων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
- Προώθηση και αναγνώριση της αριστείας και της καινοτομίας, μέσω της ενθάρρυνσης, της ενίσχυσης και της επιβράβευσης των επιτευγμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας στη διδασκαλία και την έρευνα.
- Ισχυροποίηση της εξωστρέφειας με ενίσχυση και προώθηση συνεργασιών, δράσεων δικτύωσης και δημοσιοποίησης και της διεθνούς παρουσίας του Τμήματος, μέσω δράσεων διεθνοποίησης και συγκριτικών αξιολογήσεων με Πανεπιστήμια αντίστοιχου μεγέθους, δίνοντας έμφαση στη διάκριση του Τμήματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο
Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που καταγράφονται στο Εγχειρίδιο Ποιότητας του Ιδρύματος, εφαρμόζονται στο επίπεδο του Τμήματος με την κατά περίπτωση απαιτούμενη εξειδίκευση. Όλες οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας υπόκεινται σε επιθεώρηση και ανασκόπηση, η οποία διενεργείται σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις διαδικασίες ΔΠ του εκάστοτε Ιδρύματος.