Τμήμα Ιατρικής
Πανεπιστημίου Πατρών
>Πανεπιστημίου Πατρών
HQA
Προπτυχιακά Μαθήματα

ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Εξάμηνο Η ()

Κωδικός MED_880

Ώρες Διδασκαλίας Ωρες:25

Δ.Ε.Π.

Γενική Περιγραφή

Η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση είναι μία από τις 37 αναγνωρισμένες ιατρικές ειδικότητες στη Ελλάδα. Αναπτύχθηκε αρχικά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τη δεκαετία του 1940 λόγω του μεγάλου αριθμού στρατιωτών με βαριές αναπηρίες. Από το 1973 έχει αναγνωριστεί και στην Ελλάδα ως κύρια ειδικότητα και μέχρι σήμερα έχουν αποκτήσει τον τίτλο της ειδικότητας περίπου 250 ιατροί Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ή αλλιώς Φυσίατροι. Στοχεύει στην ενίσχυση και αποκατάσταση της λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με σωματικές βλάβες ή αναπηρίες που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό, τα νεύρα, τα οστά, τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους, τους μυς και τους τένοντες. Πέραν αυτού ο Φυσίατρος στοχεύει στο να μεγιστοποιήσει την ανεξαρτησία των ασθενών στις καθημερινές δραστηριότητες, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους και να συμβάλει στην κοινωνική τους επανένταξη. Οι Φυσίατροι είναι ειδικοί στην κατάρτιση ολοκληρωμένων θεραπευτικών πλάνων με επίκεντρο τον ασθενή και για το σκοπό αυτό συνεργάζονται και συντονίζουν την ομάδα αποκατάστασης. Έχουν ευρύ φάσμα γνώσεων, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών, νευρολογικών, ρευματολογικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ορισμένες από τις κοινές παθήσεις που ασχολούνται οι Φυσίατροι στο νοσοκομειακό περιβάλλον είναι η βλάβη του νωτιαίου μυελού, οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι νευρομυϊκές παθήσεις, οι ακρωτηριασμοί, τα εγκαύματα, οι μυοσκελετικές παθήσεις και η εγκεφαλική παράλυση. Οι Φυσίατροι στο νοσοκομειακό περιβάλλον χρησιμοποιούν δεξιότητες συλλογικότητας και συνεργάζονται με θεραπευτές (π.χ. φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές) καθώς και τους κοινωνικούς λειτουργικούς για τη διαχείριση αυτών των θεμάτων. Οι Φυσίατροι στο εξω-νοσοκομειακό περιβάλλον διαχειρίζονται κυρίως επώδυνες μυοσκελετικές παθήσεις και δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τη σπονδυλική στήλη, τα σύνδρομα υπέρχρησης, τη νευρογενή ουροδόχο κύστη, τα έλκη εκ πιέσεως, τη σπαστικότητα και το χρόνιο πόνο.

Το κατ’ επιλογήν μάθημα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στοχεύει στην εξοικείωση των 4ετών φοιτητών Ιατρικής με το αντικείμενο αυτής της ειδικότητας, την ευαισθητοποίησή τους στα θέματα της αναπηρίας και στον εμπλουτισμό των γνώσεων τους ως προς την αιτιολογία, την κλινική εικόνα, τη διάγνωση και τη θεραπεία των συχνότερων παθολογικών καταστάσεων που οδηγούν στην αναπηρία και τα οποία αντιμετωπίζουν στην καθ’ ημέρα πράξη οι Φυσίατροι.
   ​​

Σκοπός


Ύλη