Τμήμα Ιατρικής
Πανεπιστημίου Πατρών
>Πανεπιστημίου Πατρών
HQA
Ανακοινώσεις

Κατάταξη του Πανεπιστημίου Πατρών στον κόσμο στην QS World University Rankings

Ιουν 23, 2025 09:27

Γενικά Νέα

Το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 721-730 μεταξύ 8.467 ιδρυμάτων στον κόσμο στην QS World University Rankings

Ανακοινώθηκε από την QS World University Rankings, η σειρά κατάταξης των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου (reference year 2026 – ακαδημαϊκό έτος 2023-2024). Μετά από αξιολόγηση συνολικά 8.467 ιδρυμάτων, η QS δημοσίευσε αποτελέσματα για 1.501 από αυτά και κατέταξε το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 721-730 παγκοσμίως.

Για τρίτο συνεχόμενο έτος, η πορεία είναι ανοδική, σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πλαίσιο με 112 νέα πανεπιστήμια να συμπεριλαμβάνονται στην αξιολόγηση της QS. Σε εθνικό επίπεδο το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται στην πέμπτη θέση, αλλά με σαφώς μεγαλύτερη βελτίωση έναντι των άλλων ελληνικών ιδρυμάτων, χάρη στη βελτίωση που επέδειξε το ίδρυμα στα κριτήρια (α) αναφορές προς ερευνητή (citations per faculty), και (β) ερευνητική δικτύωση (international research network).

Συγχαίρουμε τα μέλη της κοινότητας για την επίμονη και συστηματική δουλειά τους που αναδεικνύει το ίδρυμά μας. Το Πανεπιστήμιο συνεχίζει να διερευνά τρόπους ανάδειξης του έργου του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού με δράσεις που υποστηρίζουν την εξωστρέφεια, δικτύωση και απήχηση του.

Θυμίζουμε ότι την άνοιξη ανακοινώθηκαν και οι θεματικές κατατάξεις της QS στις οποίες το Πανεπιστήμιο Πατρών κατέγραψε τις παρακάτω επιδόσεις:

  1. Biological Sciences 551-600
  2. Chemical Engineering 301-350
  3. Chemistry 551-600
  4. Civil & Structural Engineering 201-275
  5. Computer Science & Information Systems 401-450
  6. Electrical & Electronic Engineering 451-500
  7. Environmental Sciences 351-400
  8. Material Science 401-550
  9. Mathematics 501-600
  10. Mechanical, Aeronautical & Manufacturing Engineering 301-350
  11. Medicine 501-550
  12. Physics and Astronomy 501-550

Οι δείκτες βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη των ιδρυμάτων από την QS είναι οι ακόλουθοι:

(1) Ακαδημαϊκή φήμη (Academic Reputation): αυτός ο δείκτης προκύπτει μέσω έρευνας ερωτηματολογίων που πραγματοποιεί η QS (QS Academic Reputation Survey) στην οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκοί απ' όλο τον κόσμο. Tο κριτήριο αυτό αντανακλά την ποιότητα του επιστημονικού έργου που παράγεται στα πανεπιστήμια. H βαρύτητα αυτού του δείκτη στη συνολική βαθμολογία είναι 30%.

(2) Ετερο-αναφορές ανά καθηγητή (Citations per Faculty): Αυτή η αναλογία μετρά τον μέσο αριθμό αναφορών που λαμβάνει το δημοσιευμένο επιστημονικό έργο ανά καθηγητή σε φάσμα πενταετίας. Με αυτό το δείκτη εκτιμάται ο ερευνητικός αντίκτυπος του κάθε πανεπιστημίου. H βαρύτητα αυτού του δείκτη στη συνολική βαθμολογία είναι 20%.

(3) Φήμη στους εργοδότες (Employer Reputation): Ο δείκτης αυτός λαμβάνεται μέσω έρευνας ερωτηματολογίων που απευθύνεται σε εργοδότες (QS Employer Reputation Survey). Τα ιδρύματα αξιολογούνται βάσει των απόψεων που έχουν σχηματίσει οι εργοδότες σε παγκόσμιο επίπεδο για τους απόφοιτους των πανεπιστημίων. Βαρύτητα δείκτη: 15%.

(4) Επαγγελματική απασχόληση αποφοίτων (Employment Outcomes): Αυτός ο δείκτης αντικατοπτρίζει την ικανότητα των ιδρυμάτων να διασφαλίζουν υψηλό επίπεδο επαγγελματικής απασχόλησης για τους αποφοίτους τους. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(5) Αναλογία καθηγητών προς φοιτητές (Faculty/Student Ratio): αποτελεί ένα έμμεσο κριτήριο της ποιότητας σπουδών που παρέχει το ίδρυμα στους φοιτητές του. Βαρύτητα δείκτη: 10%.

(6) Ποσοστό αλλοδαπών καθηγητών που εργάζονται στο πανεπιστήμιο (International Faculty): Το κριτήριο αυτό αποτυπώνει πόσο ελκυστικό είναι το πανεπιστήμιο σε ξένους καθηγητές που θέλουν να δουλέψουν σε αυτό. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(7) Διεθνές ερευνητικό δίκτυο (International Research Network): O δείκτης αυτός αξιολογεί την αποτελεσματικότητα των ιδρυμάτων να δημιουργούν σταθερές ερευνητικές συνεργασίες με άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από διαφορετικές περιοχές / τοποθεσίες. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(8) Ποσοστό αλλοδαπών φοιτητών που φοιτούν στο πανεπιστήμιο (International Students): Με αυτό το κριτήριο μετριέται η διεθνοποίηση του πανεπιστημίου και το πόσο ελκυστικό είναι σε φοιτητές από το εξωτερικό. Ο δείκτης αυτός παρέχει μια ένδειξη της ικανότητας ενός πανεπιστημίου να προσελκύει ταλέντα από όλο τον κόσμο. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

(9) Βιωσιμότητα (Sustainability): Αξιολογεί τον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πανεπιστημίων ως κέντρα εκπαίδευσης και έρευνας. Η βαθμολογία για αυτό το κριτήριο λαμβάνεται από την ανάλυση της αυτόνομης κατάταξης για την βιωσιμότητα των πανεπιστημίων που διενεργεί η QS. Βαρύτητα δείκτη: 5%.

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τη μεθοδολογία της QS World University Rankings υπάρχουν στον σύνδεσμο https://www.topuniversities.com/world-university-rankings/methodology.

Επιστροφή