ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ
Semester ΣΤ (Υποχρεωτικό)
Code MED_661
Hours Διδασκαλία 35 ώρες
Teachers
Description
-
Ανατομία – φυσιολογία ουροποιητικού συστήματος
-
Κλινικά σύνδρομα νεφρικών νόσων
-
Διαταραχές οξεοβασικής ισορροπίας
-
Διαταραχές ύδατος και ηλεκτρολυτών
-
Σπειραματικά νοσήματα
-
Οξεία νεφρική βλάβη
-
Χρόνια νεφρική νόσος
-
Σακχαρώδης διαβήτης και νεφρός
-
Αρτηριακή Υπέρταση
-
Μέθοδοι υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας
-
Μεταμόσχευση νεφρού
-
Συστηματικά νοσήματα και νεφρός
Scope
Στους φοιτητές διδάσκεται όλο το φάσμα της νεφρολογίας. Συγκεκριμένα δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξής θεματικές ενότητες και με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να περιγράψει τα παρακάτω :
-
Φυσιολογία νεφρικής λειτουργίας: Σπειραματική διήθηση, λειτουργίες ουροφόρων σωληναρίων, μηχανισμοί συμπύκνωσης και αραίωσης των ούρων.
-
Ανατομία ουροποιητικού συστήματος (νεφροί, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη)
-
Ιστολογία νεφρικού ιστού: Σπείραμα, ουροφόρα σωληνάρια, διάμεσος χώρος.
-
Βασικές αρχές κάθαρσης ουσιών – υπολογισμός ρυθμού σπειραματικής διήθησης
-
Εκτίμηση ευρημάτων γενικής ούρων – ίζημα ούρων
-
Αιματουρία
-
Λευκωματουρία
-
Νεφρωσικό σύνδρομο
-
Νεφριτικό σύνδρομο
-
Μικτά σύνδρομα
-
Περιγραφή της κατάστασης οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού και των μηχανισμών διατήρησής της (φυσιολογικό ρΗ του οργανισμού, σημασία των μεταβολών του ρΗ, ημερήσια παραγωγή ιόντων υδρογόνου από το μεταβολισμό).
-
Περιγραφή των ρυθμιστικών συστημάτων που συντελούν στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. (εξωκυττάριος χώρος: σύστημα διττανθρακικών, πρωτεΐνες) (ενδοκυττάριος χώρος: ενδοκυττάριες πρωτεΐνες, αιμοσφαιρίνη, φωσφορικά άλατα).
-
Αναγνώριση του ρόλου των νεφρών στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. (ουροφόρα σωληνάρια: αποβολή ιόντων υδρογόνου, επαναρρόφηση διττανθρακικών ιόντων και ανανέωση του συστήματος διττανθρακικών στην κυκλοφορία).
-
Αναγνώριση του ρόλου των πνευμόνων στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. (πνεύμονες: αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχηματίζεται στην κυκλοφορία ως συνέπεια της δέσμευσης ιόντων υδρογόνου από διττανθρακικά ιόντα με σκοπό τη διατήρηση σταθερού του ρΗ).
-
Ορισμός αντιρροπούμενης και μη αντιρροπούμενης μεταβολικής διαταραχής (οξέωσης ή αλκάλωσης).
-
Μηχανισμοί αντιρρόπησης διαταραχών της οξεοβασικής ισορροπίας. (μεταβολικές διαταραχές: αντιρρόπηση από το αναπνευστικό σύστημα, π.χ. ταχύπνοια σε οξέωση) (αναπνευστικές διαταραχές: αντιρρόπηση από τους νεφρούς).
-
Διάγνωση και διαφορική διάγνωση των αιτίων της μεταβολικής οξέωσης ή αλκάλωσης (αέρια αίματος, προσδιορισμός του χάσματος ανιόντων).
-
Θεραπευτική αντιμετώπιση των διαταραχών της οξεοβασικής ισορροπίας.
-
Διδασκαλία των μηχανισμών που ευθύνονται για τη διατήρηση ισοζυγίου καλίου, νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου του οργανισμού και των παραμέτρων που επηρεάζουν αυτά (κατάσταση οξεοβασικής ισορροπίας, ινσουλίνη, αλδοστερόνη, αντιδιουρητική ορμόνη, παραθορμόνη).
-
Αναγνώριση κλινικών σημείων που σχετίζονται με διαταραχή του καλίου, του νατρίου, του ασβεστίου, του μαγνησίου και του φωσφόρου του οργανισμού.
-
Αίτια που ευθύνονται για την πρόκληση ηλεκτρολυτικών διαταραχών και αναζήτηση των αιτίων αυτών από τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού.
-
Θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ειδικότερα αυτών με υπο- ή υπερκαλιαιμία, υπο- ή υπερνατριαιμία και υπο- ή υπερασβεστιαιμία.
-
Η αναγνώριση της αιτίας, η διαγνωστική προσέγγιση και η θεραπευτική αντιμετώπιση των σπειραματικών παθήσεων αποτελούν σημαντικό στόχο του εκπαιδευτικού προγράμματος
-
Κλινικά σύνδρομα σπειραματικών νοσημάτων (νεφρωσικό – νεφριτικό – μεικτά)
-
Ιδιοπαθείς σπειραματονεφρίτιδες
-
Δευτεροπαθείς σπειραματονεφρίτιδες
-
Ορισμός οξείας νεφρικής ανεπάρκειας (ΟΝΑ)
-
Παθογένεια, προδιαθεσικοί παράγοντες και συχνότητα εμφάνισης της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.
-
Αίτια και διαφορική διάγνωση των αιτίων της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας: Αναγνώριση των προνεφρικών, νεφρικών και μετανεφρικών αιτίων της ΟΝΑ από το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο (βιοχημικές εξετάσεις αίματος και ούρων, υπερηχογράφημα ουροποιητικού κλπ).
-
Επιπλοκές οξείας νεφρικής ανεπάρκειας
-
Θεραπευτική αντιμετώπιση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας: Βασικές αρχές αντιμετώπισης ΟΝΑ λόγω προνεφρικών, νεφρικών και μετανεφρικών αιτίων. Ενδείξεις υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση.
-
Σταδιοποίηση – επίπτωση – αιτιολογία – κλινική εικόνα – αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρικής νόσου.
-
Επίδραση του σακχαρώδη διαβήτη στη νεφρικής λειτουργία και διαβητική νεφροπάθεια.
-
Ορισμοί – ταξινόμηση – παθοφυσιολογία – κλινικές εκδηλώσεις – διερεύνηση ασθενούς – αντιμετώπιση (συντηρητική – φαρμακευτική) του ασθενούς με αρτηριακή υπέρταση. Δευτεροπαθείς μορφές υπέρτασης.
-
Αιμοκάθαρση
-
Περιτοναϊκή κάθαρση
-
Μεταμόσχευση νεφρού
Reading Material
-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία :Harrison Νεφρολογία και Διαταραχές της Οξεοβασικής Ισορροπίας, 2013, Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου.