Τμήμα Ιατρικής
Πανεπιστημίου Πατρών
>Πανεπιστημίου Πατρών
HQA
Προπτυχιακά Μαθήματα

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Εξάμηνο ΣΤ (Υποχρεωτικό)

Κωδικός MED_671

Ώρες Διδασκαλίας Διαλέξεις και Ασκήσεις Πράξης 30 ώρες

Δ.Ε.Π.

Γενική Περιγραφή

1. Εμβρυολογία,ανατομία, ιστολογία, φυσιολογία, βιοχημεία, ανοσοβιολογία και φωτοβιολογία του δέρματος και των εξαρτημάτων του.

2. Διαταραχές της κερατινοποιήσεως

Ψωρίαση, Ιχθύαση και μορφές της, Σύνδρομο REITER, Ερυθροδερμία, Ομαλός Λειχήνας, Νόσος DARIER,Ποροκεράτωση MIBELLI, Ερυθρά Ιόνθιος Πιτυρίαση, Ακμή,Ροδόχρους νόσος

3. Αντιδράσεις υπερευαισθησίας του δέρματος

Κνίδωση, Αγγειοοίδημα, Δερματίτις ατοπική και επαφής, Φαρμακευτικά ερξανθήματα –Αγγειίτιδες,

4. Λοιμώξεις του δέρματος & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Ιογενείς Λοιμώξεις, Βακτηριακές Λοιμώξεις, Μυκητιασικές Λοιμώξεις, Παρασιτικές Λοιμώξεις Σύφιλις, Βλενόρροια, Μαλακό έλκος, Βουβωνικό Κοκκίωμα, Αφροδίσιο Λεμφοκοκκίωμα, HPV Λοιμώξεις

5. Αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα

Eρπητοειδής δερματίτιδα, Πέμφιγα, Πομφολυγώδες Πεμφιγοειδές, Πεμφιγοειδέ των βλεννογόνων, Γραμμοειδής ΙgA Δερματοπάθεια

6. Παθήσεις ονύχων

7. Καλοήθεις και κακοήθεις νεοπλασίες του δέρματος

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, Μελανοκυτταρικοί σπίλοι, Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα , Μελάνωμα,

Σκοπός

Ο βασικός εκπαιδευτικός στόχος είναι η μετάδοση γνώσεων σχετικά με την επιδημιολογία, την αιτιοπαθογένεια, την κλινική και την ιστολογική εικόνα, την πρόγνωση και την θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων του δέρματος, των εξαρτημάτων του και εκείνων των ορατών βλεννογόνων καθώς και των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής /τρια θα πρέπει να έχει αποκτήσει τις ακόλουθες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορεί να τις εφαρμόσει στην μελλοντική καθημερινή ιατρική πράξη :

  1. Εκμάθηση λήψεως δερματολογικού ιστορικού.
  2. Εκμάθηση φυσικής εξετάσεως του δέρματος και των εξαρτημάτων του καθώς και των ορατών βλεννογόνων.
  3. Αναγνώριση και περιγραφή των στοιχειωδών βλαβών του δέρματος.
  4. Εξοικείωση με την κλινική εικόνα, ιστολογική εικόνα και αιτιοπαθογένεια των δερματικών παθήσεων και σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.
  5. Ενημέρωση σχετικά με τις σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές στον τομέα της ανοσοϊστοπαθολογίας, μοριακής βιολογίας, ανοσολογίας, εμβιομηχανικής, φωτοβιολογίας και αλλεργιολογίας του δέρματος.
  6. Εξοικείωση με τις βασικές αρχές και την εφαρμογή της τοπικής και συστηματικής θεραπείας των παθήσεων του δέρματος και των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Ύλη

Βασική Δερματολογία Bolognia Schaffer, Εκδόσεις Πασχαλίδης